U bevindt zich hier: Nieuws

 

Sparen of een alternatief?

17 mei 2017

Uw appeltje voor de dorst droogt langzaam uit. Banken betalen nauwelijks nog rente over uw spaargeld. Wilt u toch meer rendement? Er zijn mogelijkheden om uw spaargeld alsnog meerwaarde te geven.
 

Of het nu om zegeltjes of om geld gaat, Nederlanders houden nu eenmaal van sparen. Aan de ene kant om onverwachte tegenvallers op te vangen, zoals een kapotte wasmachine of cv-ketel. Aan de andere kant is het onze tweede natuur.

Spaart u bij een bank, dan heeft u bovendien een extra zekerheid. Gaat een bank met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) failliet, dan garandeert DNB tot maximaal 100.000 euro per rekeninghouder.

De kans dat u er door uw spaargeld warmpjes bij komt te zitten, is niet bijster groot. Van de huidige rente groeit uw vermogen nauwelijks. Wellicht wilt u meer rendement op uw (spaar)geld? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij:

Deposito

Zet uw geld voor een langere termijn vast en ontvang daardoor een hogere rente. Hoe langer de looptijd, des hoger de rente. Bij deze spaarvorm kunt u pas aan het einde van de looptijd bij uw geld.

Aflossen hypotheek

U kunt uw spaargeld ook gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek of doorlopend krediet. Uw schuld daalt en daardoor ook uw maandlasten. Aan de andere kant heeft u wel minder hypotheekrenteaftrek. Let op: uw eigen geld zit in de ‘stenen’. Pas als u uw huis verkoopt betaalt het zich terug.

Eigen huis

Is een nieuwe badkamer of keuken uw droomwens? Of wilt u uw huis een schilderbeurt geven? U kunt uw spaargeld ook investeren in uw eigen huis. Door deze verbeteringen stijgt wellicht uw huis in waarde. Populair is ook uw huis extra isoleren voor een hoger energielabel of zonnepanelen plaatsen.

Beleggen

Met uw spaargeld kunt u ook beleggen. Dat kan op verschillende manieren, de bekendste zijn aandelen en obligaties. U koopt bijvoorbeeld aandelen die u later met winst probeert te verkopen. In ruil voor het risico dat u neemt ontvangt u mogelijk een hoger rendement, maar u kunt ook uw spaargeld verliezen.

Pensioen

Extra sparen voor uw pensioen is ook een mogelijkheid. Naast uw AOW ontvangt u bij het bereiken van uw pensioenleeftijd waarschijnlijk een aanvullend pensioen. Wanneer u geen volledig pensioen opbouwt, heeft u wellicht ruimte om fiscaal voordelig geld te storten voor uw oude dag. Deze zogenaamde jaarruimte kunt u benutten door een storting te doen voor een opbouwende lijfrente. De storting is dan aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. De jaarruimte kunt u bijstorten uit uw spaargeld.

Goede doelen

Goede doelen ondersteunen of het sponsoren van vrienden of familie die met een bepaalde prestatie geld ophalen voor een goed doel (ALS of Alpe d’Huzes) is ook een mogelijkheid. Het rendement zit in het goede gevoel. Pas wanneer u de drempel van 1 procent van uw inkomen passeert zijn deze giften fiscaal aftrekbaar.

Onder uw matras

U kunt uw extra spaargeld ook onder uw matras bewaren, met als risico dat het gestolen wordt of verloren gaat bij een brand. Officieel mag u maar 500 euro aan cash geld belastingvrij in huis hebben. Wanneer u meer dan € 500 aan cash geld in huis heeft, moet u dit aangeven in box 3 als zijnde vermogen.

Geld uitgeven

Geld moet rollen. Dit is misschien wel de leukste manier om meer rendement te krijgen. Koop een nieuwe auto of maak een verre reis met uw gezin. Het geeft u meer plezier in het leven en het rendement is in veel gevallen onbetaalbaar.
 

Aanvraag
verzekering

Samen met onze adviseur bekijken we welke verzekering het best bij u past.
Lees meer

Wijzigen
verzekering

Geef eenvoudig uw wijzigingen door aan onze adviseurs.
Lees meer

Bereken &
Vergelijk

Bereken zelf de maandlasten van uw nieuwe hypotheek of verzekering.
Lees meer
Adres
Postadres
Grinsel 34
5275 JP Den Dungen

Bezoekadres
Grinsel 34
5275 JP Den Dungen
Contact
T 073-5941282
E info@minkelsadvies.nl

KvK 67817548
BTW NL 1122.55.085.B.01
AFM 12044830
Kifid 300.016688
Openingstijden
Maandag08.30 - 12.30 / 13.30 - 17.30
Dinsdag08.30 - 12.30 / 13.30 - 17.30
Woensdag08.30 - 12.30 / 13.30 - 17.30
Donderdag08.30 - 12.30 / 13.30 - 17.30
Vrijdag08.30 - 12.30 / 13.30 - 17.30
Loading...

Dienstverlenings-documenten

Klik op de links hieronder om onze dienstverlenings-documenten te bekijken of te downloaden.